Navodila za kolesarje

PRIKLJUČITEV K DOGODKU

Dogodka se kot kolesar lahko udeleži vsak, predvsem pa je namenjen rekreativnim kolesarjem. Priključitev je možna na dva načina:

  • za celotno pot od Trdkove do Portoroža v dolžini 335 km (Diagonala335) ali
  • za del poti (priključitveno mesto po izbiri).

PRIJAVA

PRIJAVA na dogodek je obvezna. Pogoj za udeležbo na dogodku Diagonala335 je včlanitev v Društvo SIMA. Prostovoljno podporno članstvo v Društvu SIMA za leto 2023 znaša 45 €. Prijave se zaključijo 07. 06. 2023 ob 23:59 oz. do zapolnitve prvih 100 mest.

Udeležba na dogodku vključuje:

Power-up na štartu, topli obrok v Ljubljani in na cilju v Portorožu, spremljevalno vozilo, možnost koriščenja mobilnega servisa koles, medaljo in organizacijo dogodka. Medaljo prejme vsak udeleženec, ki pride na cilj v Portorož, neglede na točko vstopa.

Izpolnjena prijavnica velja kot pristopna izjava za članstvo. Enkrat plačana članarina se ne vrača v nobenem primeru in ni prenosljiva na drugo osebo. Organizator si pridružuje pravico, da spremeni datum prireditve zaradi izrednih dogodkov. Verodostojnost osebnih podatkov bomo preverili s personalizacijo pred startom.

START IN REGISTRACIJA

START

S kolesarjenjem pričnemo v noči iz petka na soboto tj. dne 17. 06. 2023 ob 00:01 uri. Pričetek poti je na tromeji na Goričkem v vasi Trdkova na naslovu Trdkova 22, 9263 Kuzma (Občina Kuzma) pri gasilskem domu Trdkova. Finalna pottditev prijave na startu je obvezna in bo potekala v petek ponoči 16. 06. 2023 od 21:00 do 23:00 ure. Možno se bo tudi okrepčati. Štart je dne 17. 06. 2023 minuto čez polnoč (ob 00:01 uri).  Verodostojnost osebnih podatkov bomo preverili s personalizacijo pred startom. Štartamo vsi naenkrat.

Sveže dostopne podatke z napotki prejme vsak prijavljen na  svoj e-naslov nekaj dni pred dogodkom. Na štartu bodo redarji usmerjali glede na določen prometni režim. Parkirni prostori za čez vikend bodo zagotovljeni.

PRIKLOP NA POLJUBNI LOKACIJI

Tisti, ki se bodo priklopili na poljubno izbrani lokaciji morajo na vstopni strani Diagonala335 spremljati na svojem telefonu trenutno osveženo lokacijo spremljevalnega vozila (tracking), da se bodo lahko priključili eni od skupin. Verodostojnost osebnih podatkov bomo preverili s personalizacijo na prvi naslednji promo točki.

TRASA, VARNOST, TEMPO, VOŽNJA V SKUPINI

Vsak kolesar, ki se nam bo pridružil vozi na lastno odgovornost in tako sam skrbi za svojo varnost ter upošteva cestno-prometne predpise na celotni trasi poti. Vsak kolesar vozi prostovoljno in v skladu s svojimi fizičnimi sposobnostmi. Kolesari se v vsakem vremenu. Daljši (15-30 min) postanki so predvideni na Ptuju, Vranskem, Trojanah, Ljubljani, Belskem, Kozini in Portorožu. Imeli bomo tudi več krajših postankov (5-10 min) za tehnične stvari in krajše počitke. Vsak kolesari v svojem tempu, brez tekmovanja, torej v duhu sodelovanja in prijetnega druženja. Iz preteklih izkušenj se je izkazalo, da je bil tempo v povprečju med 22-29 km/h. Seveda pa gre vsak v svojem tempu, saj ne tekmujemo.

Za naložitev trase v navigacijsko napravo lahko uporabiš traso poti v različnih formatih. Izbereš tistega, ki ustreza tvoji GPs napravi. Le te lahko posnameš tukaj.  Izbereš “More–>Export as File“. Priporočamo tudi uporabo aplikacij StravaBikemapBikeGPX in druge. Trasa ni posebej označena, zato je priporočljivo, da si jo naložite na svojo GPS napravo.

Za spremljanje poti v živo (live tracking) priporočamo uporabo telefonske Android aplikacije Real Time Tracker 2. Po naložitvi in odprtju aplikacije izberite Začni / Start in v osnovnem meniju Prijatelji / Friends vpišite uporabniško ime “diagonala”. Za tem počakaj, da vam odobrimo spremljanje poti (omogočamo do petka 16. 6. 2023 do 12h). Vse skupaj z naložitvijo je izvedljivo v 2 minutah. V primeru uporabe iPhone-a ali če vam aplikacije ne gre naložiti, nas lahko spremljate v živo s telefonom tudi preko spletne strani (potreben je vklop prenosa podatkov).

Bojazen, da bi kolesaril sam-a, je odveč, kajti do danes je vsak udeleženec našel drugega kompanjona, da sta/so kolesarili v manjši skupini, nekateri celo skupaj do cilja. 

OBVEZNA OPREMA, HRANA IN PIJAČA

Vsak udeleženi kolesar poskrbi sam za svojo opremo (odsevni jopič, osvetlitev oblačil, rezervna zračnica, nadomestna oblačila, rokavice, nekaj evrov), obvezno opremo (nočna lučka na kolesu spredaj in zadaj, čelada, osebna in zdravstvena izkaznica) in zadostno hrano ter pijačo. Polnjenje bidonov bo med potjo na voljo v bližnjih gostilnah in barih, za skrajno silo jo bomo imeli tudi zraven v spremljevalnem vozilu do poteka zalog. Večina postojank bo imela tudi vodo do katere je upravičen vsak udeleženec. Za topli obrok bo poskrbljeno v Ljubljani in na cilju. Za ostalo si priskrbi vsak udeleženec sam ob kratkih in daljših postankih ter na promocijskih točkah oz. kjer bo potrebno.

PREVOZ NA ŠTART IN DOMOV

Za prihod na start diagonale v Trdkovo in odhod domov iz Portoroža po zaključku dogodka ter morebitno prenočitev v okolici starta in v Portorožu in okolici, vsak udeleženec poskrbi sam. Iz minulih dogodkov smo bili priča, da imajo udeleženci zaradi različne točke štarta in cilja logistične izzive s prevozom. Za to smo v ta namen odprli FB grupo Diagonala335 prevozi 2023, kjer se lahko udeleženci diagonale medsebojno dogovorijo za prevoz na štart in iz cilja domov. 

Na štartu obstaja opcija parkiranja do nedelje zvečer. Ob prihodu vprašajte varnostnika, kje je ta parking.

SPREMLJEVALNO VOZILO IN LOGISTIKA, PRTLJAGA, MOBILNI SERVIS, PRVA POMOČ

Tekom celotne poti nas bo spremljalo spremljevalno vozilo organizatorja, ki bo skrbelo za brezhiben potek dogodka. V njem bo  ekipa dogodka. Vozilo bo imelo s seboj tudi prvo pomoč za primer urgence. Upoštevaj, da spremljevalno vozilo ne more voziti nenehno ob skupini, saj se med potjo ustvari več urna razlika med prvim in zadnjih kolesarjem.

Za svojo prtljago poskrbi vsak sam (NOVOST 2023).

Na celotni poti bo na voljo tudi poseben mobilni servis za kolesa. Storitev servisiranja je vključena v prijavnino, morebitni material in rezervni deli se plačajo po rednem ceniku mobilnega servisa.

Za urgentne primere reševanja se pokliče številko organizatorja oz. reševalce na 112 oz. najbližji zdravstveni dom. Za nenujne primere bo v premljevalnem vozilu nekaj prve pomoči.

Za primer kakršnekoli urgence bodo telefonske številke organizatorja v spremnem vozilu in mobilnega servisa na kartončku.

OSEBNA PRIPRAVLJENOST

Vsak udeleženec kolesar dogodka mora pri sebi oceniti, da je zdrav, vsestransko pripravljen na kolesarsko pot in zdravstveno sposoben prevoziti traso ali del trase na dan dogodka. Zavedati se mora, da je za svoje zdravje in zdravstveno stanje na dan dogodka odgovoren v celoti sam.

Iz izkušenj udeležencev povedano priporočamo prevoženih 1500-2000 km do dogodka, da bi dogodek lahko prekolesarili spodobno brez večjih težav. Od tega se priporočajo tudi 2-3 ture nad 200 km.

Od meseca aprila in do 14 dni pred dogodkom, bomo organizirali 5 brezplačnih pripravljanih tur, po Sloveniji (Prekmurje, Štajerska, Primorska, Gorenjska, Ljubljana). Spremljaj točne datume na naši strani tukaj.