Navodila za kolesarje

PRIKLJUČITEV K DOGODKU

Dogodka se kot kolesar lahko udeleži vsak, predvsem pa je namenjen rekreativnim kolesarjem. Priključitev je možna na tri načine:

  • za celotno pot od Trdkove do Portoroža v dolžini 335 km (Diagonala335),
  • krajšo pot od Ljubljane do Portoroža v dolžini 133 km (Diagonal’ca) ali
  • za del poti (priključitveno mesto po izbiri).

PRIJAVA

PRIJAVA na dogodek je obvezna. V predprijavah do 31.3.2021 znaša prijavnina 35€, v mesecu aprilu 42€ in mesecu maju ter juniju do konca prijav 50€. Prijave se zaključijo 09.06.2021 ob 23:59.

Prijavnina vključuje:

Power-up na štartu, topli obrok v Ljubljani in na cilju v Portorožu, osvežitev ob poti, spremljevalno vozilo, prevoz nahrbtnika v spremljevalnem vozilu od štarta do cilja, možnost koriščenja mobilnega servisa koles in spremstva harmonikaša, spremstvo reševalca motorista, praktično darilo, medaljo in organizacijo dogodka. Medaljo prejme vsak, ki pride na cilj v Portorož, neglede na točko vstopa.

Prijava je potrjena s plačilom prijavnine, ki hkrati prinaša tudi prostovoljno podporno članstvo v Društvu SIMA in velja kot pristopna izjava za članstvo. Plačana prijavnina se ne vrača v nobenem primeru in ni prenosljiva na drugo osebo. Organizator si pridružuje pravico, da spremeni datum prireditve zaradi ukrepov vsled aktualnim ukrepom zajezitvi širjenja Covid-19. Verodostojnost osebnih podatkov bomo preverili s personalizacijo pred startom.

START IN REGISTRACIJA

DIAGONALA335

S kolesarjenjem pričnemo v noči iz petka na soboto tj. dne 19.06.2020 ob 00:01 uri. Pričetek poti je na tromeji na Goričkem v vasi Trdkova na naslovu Trdkova 22, 9263 Kuzma (Občina Kuzma) pri gasilskem domu Trdkova. Priprava na štart in finalna registracija, ki je obvezna in bo potekala v petek ponoči 18.06.2020 od 21:00h do 23:15h. Možno se bo tudi okrepčati. Štart je dne 19.06.2021 minuto čez polnoč (ob 00:01h). Verodostojnost osebnih podatkov bomo preverili s personalizacijo pred startom.

Sveže dostopne podatke z napotki prejme vsak prijavljen na  svoj e-naslov nekaj dni pred dogodkom. Na štartu bodo redarji usmerjali glede na določen prometni režim. Parkirni prostori za čez vikend bodo zagotovljeni.

DIAGONAL’CA

Registracija na štartu Diagonal’ce (133 km dolga trasa) dne 19.06.2021 je obvezna in bo potekala od 9:30 do 10:00h na naslovu Vodovodna cesta 25, 1000 Ljubljana, pred stavbo Športne zveze Ljubljane. Štart je dne 19.06.2021 ob 10:30-11.00h. Verodostojnost osebnih podatkov bomo preverili s personalizacijo pred startom.

PRIKLOP NA POLJUBNI LOKACIJI

Tisti, ki se bodo priklopili na poljubno izbrani lokaciji morajo na vstopni strani Diagonala335 spremljati na svojem telefonu trenutno osveženo lokacijo spremljevalnega vozila (tracking), da se bodo lahko priključili eni od skupin. Verodostojnost osebnih podatkov bomo preverili s personalizacijo na prvi naslednji promo točki.

START PO SKUPINAH

Letos na dogodku štartamo po skupinah od 10-15 kolesarjev/k, in ne več vsi na enkrat. Zato obstaja več razlogov:

–> zaradi tvoje varnosti na cesti (več kot je kolesarjev, sploh ponoči, večja bi bila možnost, da se kaj pripeti);

–> ljudje se v manjših skupinah bolje povežemo, tako čutimo tudi večjo pripadnost;

–> da ne bi prišlo do popolne blokade ceste, saj ceste ne morejo biti zaprte po vsej državi. Promet mora potekati normalno naprej in smo enakovredni udeleženci kot vsi ostali;

–> da ima vsaka skupina vsaj enega “starega mačka”, ki je traso že prekolesaril/-a v preteklosti. Tako je lahko “mladičem” vzor, da se le ti ne zaženejo na startu in potem hitro omagajo, ampak da bodo znali porazdeliti moči, da bo pot užitek in ne muka.

Udeležence se razdeli v skupine po moči neposredno na startu v Trdkovi in Ljubljani. Skupine startajo v 3 minutnem razmiku. Najprej starta najšibkejša skupina, zadnja pa najmočnejša. Skupina ima dodeljeno vodjo. Vodja je oseba, ki je pot prevozil-a že v preteklosti in pozna pot, ter zna udeležence spodbujati. 

TRASA, VARNOST, TEMPO, VOŽNJA V SKUPINI

Vsak kolesar, ki se nam bo pridružil vozi na lastno odgovornost in tako sam skrbi za svojo varnost ter upošteva cestno-prometne predpise na celotni trasi poti. Vsak kolesar vozi prostovoljno in v skladu s svojimi fizičnimi sposobnostmi. Kolesari se v vsakem vremenu. Daljši (15-30 min) postanki so predvideni na Ptuju, Ponikvi, Vranskem, Trojanah, Ljubljani, Belskem, Kozini in Portorožu. Imeli bomo tudi več krajših postankov (5-10 min) za tehnične stvari in krajše počitke. Vsak kolesari v svojem tempu, brez tekmovanja, torej v duhu sodelovanja in prijetnega druženja. Iz preteklih izkušenj se je izkazalo, da je bil tempo v povprečju med 23-27 km/h. Seveda pa gre vsak v svojem tempu, saj ne tekmujemo.

Za naložitev trase v navigacijsko napravo lahko uporabite traso poti v formatu: GPXKMLKMZ, FIT, TCX ali GML. Priporočamo tudi uporabo aplikacij StravaBikemapBikeGPX in druge. Trasa je na ključnih točkah dodatno označena s smernimi tablami (levo, desno, ravno). Le teh je na trasi od Trdkove do Portoroža 44.

Za spremljanje poti v živo (live tracking) priporočamo uporabo telefonske Android aplikacije Real Time Tracker 2. Po naložitvi in odprtju aplikacije izberite Začni / Start in v osnovnem meniju Prijatelji / Friends vpišite uporabniško ime “diagonala”. Za tem počakaj, da vam odobrimo spremljanje poti (omogočamo do petka 18.06.2021 do 12h). Vse skupaj z naložitvijo je izvedljivo v 2 minutah. V primeru uporabe iPhone-a ali če vam aplikacije ne gre naložiti, nas lahko spremljate v živo s telefonom tudi preko spletne strani (potreben je vklop prenosa podatkov).

Bojazen, da bi kolesaril sam-a, je odveč, kajti do danes je vsak udeleženec našel drugega kompanjona, da sta/so kolesarili v manjši skupini, nekateri celo skupaj do cilja, sploh pa letos, ko startamo po skupinah 10-15 že od samega začetka iz Trdkove kot tudi iz Ljubljane. V primeru, da hitrejša skupina želi prehiteti počasnejšo, to napravi na odseku, kjer ni gostejšega prometa in je odprto. Prehitevanje opravi čimprej, nato pa drži medsebojno razdaljo najmaj 200-300 m ena od druge. To pa zato, da vas lahko mimoidoči avtomobili nemoteno prehitijo in ne ustvarite kolone za seboj.

BREZ SKRBI – Četudi svoji skupini ne boš mogel slediti, se lahko pridružiš drugi skupini ali najdeš svojega sotrpina katerega tempo ti bo odgovarjal. Uporabi potno knjigo. Bo na voljo tudi na startu v papirni obliki.

OBVEZNA OPREMA, HRANA IN PIJAČA

Vsak udeleženi kolesar poskrbi sam za svojo opremo (odsevni jopič, osvetlitev oblačil, rezervna zračnica, nadomestna oblačila, rokavice, nekaj evrov), obvezno opremo (nočna lučka na kolesu spredaj in zadaj, čelada, osebna in zdravstvena izkaznica) in zadostno hrano ter pijačo. Polnjenje bidonov bo med potjo na voljo v bližnjih gostilnah in barih, nekaj pa bomo imeli tudi zraven v spremljevalnem vozilu do poteka zalog.  Večina postojank bo imela tudi vodo do katere je upravičen vsak udeleženec. Za topli obrok bo poskrbljeno v Ljubljani in na cilju. Za ostalo si priskrbi vsak udeleženec sam ob kratkih in daljših postankih ter na promocijskih točkah oz. kjer bo potrebno.

SPREMLJEVALNO VOZILO IN LOGISTIKA, PRTLJAGA, MOBILNI SERVIS, REŠEVALEC

Tekom celotne poti nas bo spremljalo spremljevalno vozilo organizatorja, ki bo skrbelo za brezhiben potek dogodka. V njem bo poleg ekipe tudi harmonikaš, kamerman in fotograf. Vozilo bo imelo s seboj tudi prvo pomoč za primer urgence.

Posebno spremljevalno vozilo za prevoz prtljage bo na poti od začetka do konca poti. Možne točke dostopa do vozila bodo (NOVO V LETU 2021) možne le na startu, v Ljubljani in v Portorožu. Vozilo bo na posamezni lokaciji od prihoda prvega do odhoda zadnjega udeleženca. Zaradi velikega števila udeležencev je potrebno prtljago (nahrbtnik) čimbolj minimizirati. Vsak kos prtljage bo oštevilčen, med tem ko vsak udeleženec prejme zapestnico, s katero se bo identificiral, da je nahrbtnik njegov. Kdor na cilju, do prihoda zadnjega udeleženca, ne prevzame svoje prtljage iz vozila, se mu le ta na zahtevo v roku 7 dni od dogodka pošlje po pošti. Stroške pošiljanja krije lastnik prtljage sam. Prtljago predajamo izključno po pošti.

Posebno vozilo (kombi) “metla” bo vozilo čisto zadnje in pobiralo udeležence v primeru nezmožnosti nadaljevaja poti (neglede na razlog). Dostava do naslednje okrepčitvene točke ali dostopa do vlaka… je možen le ob na trasi.

Na celotni poti bo na voljo tudi poseben mobilni servis za kolesa. Storitev servisiranja je vključena v prijavnino, morebitni material in rezervni deli se plačajo po rednem ceniku mobilnega servisa.

Za urgentne primere reševanja bo v spremstvu tudi motorist reševalec. V primeru, da bi bil preveč oddaljen od mesta morebitne nezgode, se pokliče številko organizatorja oz. reševalce na 112 oz. najbližji zdravstveni dom.

Za primer kakršnekoli urgence bodo telefonske številke organizatorja v spremnem vozilu in mobilnega servisa na kartončku.

PREVOZ NA ŠTART IN DOMOV

Za prihod na start diagonale v Trdkovo in odhod domov iz Portoroža po zaključku dogodka ter morebitno prenočitev v okolici starta in v Portorožu in okolici, vsak udeleženec poskrbi sam. Iz minulih dogodkov smo bili priča, da imajo udeleženci zaradi različne točke štarta in cilja logistične izzive s prevozom. Za to smo v ta namen odprli FB grupo Diagonla335 prevozi 2021, kjer se lahko udeleženci diagonale medsebojno dogovorijo za prevoz na štart in iz cilja domov. 

OSEBNA PRIPRAVLJENOST

Vsak udeleženec kolesar dogodka mora pri sebi oceniti, da je zdrav, vsestransko pripravljen na kolesarsko pot in zdravstveno sposoben prevoziti traso ali del trase na dan dogodka. Zavedati se mora, da je za svoje zdravje in zdravstveno stanje na dan dogodka odgovoren v celoti sam.

Iz izkušenj udeležencev povedano priporočamo prevoženih 1500-2000 km do dogodka, da bi dogodek lahko prekolesarili spodobno brez večjih težav. Od tega se priporočajo tudi 2-3 ture nad 200 km.

Od meseca aprila in do 14 dni pred dogodkom, bomo organizirali 5 brezplačnih organiziranih pripravljanih tur, po Sloveniji (Prekmurje, Primorska, Dolenjska, Gorenjska, Ljubljana). Spremljaj točne datume na naši FB strani.